دانشجوی باکیفیت هرجا که باشد باید حمایت شود
انتشار: فروردین 29، 1403
بروزرسانی: 01 تیر 1404

دانشجوی باکیفیت هرجا که باشد باید حمایت شود



موضوع تخصیص بودجه میان دانشگاه ها و دانشجویان چند باری در برنامه گفت وگویی بالاتر مورد بررسی قرار گرفته و این بار نیز این موضوع با حضور \xa0علی باقر طاهری نیا، رئیس موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم و حسین نصیری، سرپرست گروه آموزش عالی و مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی بررسی شد.

علی باقر طاهری نیا، رئیس موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم در این باره مطرح کرد: تعبیر آموزش عالی را نباید با وزارت علوم یکی کنیم. جمعیت دانشجویی ما در آموزش عالی کشور که شامل وزارت بهداشت هم می شود، حدود ۳ میلیون و ۲۴۰ هزار نفر است؛ از این تعداد حدود ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر دانشگاه آزاد هستند و حدود یک و نیم میلیون نفر وزارت علوم هستند که شامل دانشگاه های تخصصی مثل شریف و دانشگاه جامعی مثل تهران می شود. دانشجویان دانشگاه های ملی مثل فنی و حرفه ای، علمی کاربردی و پیام نور هم تقریبا یک و نیم میلیون نفر هستند و مابقی بین دانشگاه های وابسته به دستگاه ها و دانشگاه های غیرانتفاعی تقسیم می شوند. از ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر نیز حدود ۷۰۰ هزار نفر دانشجوی نوبت دوم هستند.

حسین نصیری، سرپرست گروه آموزش عالی و مرکز تحقیقات مجلس با انتقاد بر اینکه از حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو، بیشترین منابع صرف نیمی از یک و نیم میلیون نفر وزارت علوم که روزانه هستند می شود، گفت: حرف ما این است که دانشجو چقدر از منابع دولتی بهره مند است و این بهره مندی به یک میزان باشد. برای اصلاح ساز و کار ها روش های متعددی وجود دارد. در حال حاضر ۹ درصد دانشجویان دهک یک و دو از منابع و یارانه دولت برخوردارند درحالی که دهک ۹ و ۱۰، از ۳۸ درصد از منابع برخوردارند؛ این ناعادلانه است و باید آن را اصلاح کنیم. قانون اساسی ما این را نگفته است.

او با اشاره به سه اصل مالی آموزش یعنی کارایی، کیفیت \xa0و عدالت، مطرح کرد: نکته مهم این است که اگر دانشجویی با کیفیت باشد، دهک درآمدی اش مشخص باشد و در راستای اولویت کشور باشد و در هر دانشگاهی که باشد باید از او حمایت کنیم؛ نه اینکه صرفا حمایت ما از دانشگاه های در چارچوب دولتی باشد.

طاهری نیا، رئیس موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم نیز تاکید کرد: اعتباری که به وزارت علوم یا بهداشت داده می شود صرفا برای آموزش دانشجو نیست. مسائل پزوهشی هم مطرح هستند. این اعتبار صرف خدمات توسعه منطقه ای و تربیت دانشجو هم می شود.

او همچنین گفت: در بحث مقایسه جمعیت دانشجویی در کشور های منطقه، ۲ رقیب داریم و آن هم ترکیه و عربستان که از نظر کمی بیشتر هستند.

او گفت: اگر شاخص ما عدالت اجتماعی یا مسائل اقتصادی و سود و زیان آن باشد، نتیجه چیز دیگری خواهد بود.


منبع: https://www.yjc.ir/fa/news/8713873/%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%D8%AC%D9%88%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%DA%A9%DB%8C%D9%81%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%B1%D8%AC%D8%A7-%DA%A9%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%D8%AF-%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%AD%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%B4%D9%88%D8%AF