افتتاح آزمایشگاه پستانداران در محله پارک پردیس و میزبانی رویان/سرمایه گذاری 200 میلیارد دلاری
انتشار: دی 26، 1402
بروزرسانی: 31 خرداد 1404

افتتاح آزمایشگاه پستانداران در محله پارک پردیس و میزبانی رویان/سرمایه گذاری 200 میلیارد دلاری



دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی از افتتاح آزمایشگاه نخستی تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: بخش عمده ای از تجهیزات این آزمایشگاه که در مجاورت پارک فناوری واردیس و به میزبانی رویان ایجاد می شود. پژوهشکده توسط شرکت های داخلی ارائه خواهد شد.

دکتر سید محمد مهدوی در گفت وگو با ایسنا. وی یکی از وظایف ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی را توسعه زیرساخت های ملی اعلام کرد و گفت: در سال های گذشته آزمایشگاه ملی نقشه برداری مغز را به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در کشور راه اندازی کردیم. . اما این مجموعه و زیرساخت های آزمایشگاهی و مطالعات حیوانات به ویژه آزمایشگاه نخستی ها باید تکمیل می شد و برای توسعه آن در کشور تلاش خواهیم کرد.

وی ادامه داد: در این راستا راه اندازی آزمایشگاه «نختسنان» به میزبانی جهاد دانشگاهی به طور مشخص پژوهشگاه رویان در دستور کار قرار گرفته است تا فضای فیزیکی این آزمایشگاه در مراحل پایانی قرار گیرد. و این پژوهشکده ساختمانی با زیرساخت های مهم برای راه اندازی است و برای ایجاد آزمایشگاه اصلی فکر شده است. استانداردهای این آزمایشگاه استانداردهای بین المللی می باشد.

مهدوی، از تأسیس آزمایشگاه ملی مغز آزمایشگاه مرکز ملی مغز به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی ایران راه اندازی می شود.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی ریاست جمهوری، آزمایشگاه علوم داده های شناختی وی به برنامه های دیگر این ستاد که در سال آینده راه اندازی می شود اشاره کرد.

وی تاکید کرد: بر همین اساس 4 آزمایشگاه در حوزه علوم شناختی داریم که یکی از آنها آزمایشگاه نقشه برداری مغز است که در حال حاضر به پژوهشگران و مراکز آزمایشگاهی خدمات آزمایشگاهی ارائه می کند. دومین آزمایشگاه آزمایشگاه نخستی ها است که با همکاری پژوهشگاه رویان به زودی افتتاح می شود. سومین آزمایشگاه، آزمایشگاه ملی مغز و آخرین آزمایشگاه، آزمایشگاه علوم داده های شناختی است.

جزئیات دلایل ایجاد آزمایشگاه نخستی ها

مهدوی با اشاره به خدمات ارائه شده توسط آزمایشگاه پریمات تصریح کرد: از دیدگاه علوم اعصاب، نزدیک ترین موجوداتی که می توان بر روی آنها مطالعات مغزی انجام داد که نزدیک به انسان هستند، نخستی های خانواده میمون ها هستند که شامل زیرگونه هایی مانند بوزینه. و رزوس. اندازه مغز و عملکرد مغز آنها به قدری بزرگ است که مطالعه مغز آنها را برای ما ممکن کرده است و می توان این آزمایش ها را تا انسان ها نیز گسترش داد.

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی در نمایندگی علمی تایید کرد: در مطالعات اپیدمیولوژی، هماتولوژی و سایر مطالعات می توان از گونه های جانوری دیگر مانند موش استفاده کرد، اما در مطالعات شناختی اندازه، شکل و ساختار بررسی می شود. از حیوان قابل استفاده است. مغز بسیار مهم است و ما باید در این مطالعات از پستانداران استفاده کنیم.

وی تاکید کرد: بنابراین باید در زنجیره ارزش آزمایشگاهی آزمایشگاه های پریمیت داشته باشیم. اگرچه این آزمایشگاه در مقیاس کوچک در پژوهشگاه رویان وجود دارد. اما ما به یک آزمایشگاه استاندارد مجهز نیاز داریم که در آن بتوانیم تحقیقات مربوط به حوزه هایی مانند داروسازی، ایمپلنت، مداخلات، اندازه گیری ها، الکترودها و غیره را قبل از شروع مطالعات انسانی انجام دهیم.

مهدوی آزمایشگاه پریمات را مرکز آزمایشگاهی بسیار مهمی دانست که نیاز به سرمایه گذاری زیادی دارد و گفت: تاکنون حدود 200 میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است. این سرمایه جدا از هزینه تملک زمین است که توسط پژوهشگاه رویان تامین می شود.

دبیر ستاد توسعه علوم شناختی با اشاره به اینکه تجهیزات این آزمایشگاه هنوز کامل نشده است، تصریح کرد: مکان این آزمایشگاه در محوطه پردیس جنب پارک فناوری پردیس قرار دارد.

به گفته وی، ایجاد آزمایشگاه پستانداران مستلزم گذراندن استانداردهای زیست محیطی است که نمی توان در داخل شهر ایجاد کرد.

مهدوی تاکید کرد: مواردی از جمله دفع فاضلاب و تهویه وجود دارد به گونه ای که مناطق مسکونی نباید اطراف این آزمایشگاه باشد. زیرا احتمال سرایت بیماری های مشترک به انسان وجود دارد.

وی در پاسخ به این سوال که این آزمایشگاه چه زمانی راه اندازی می شود، گفت: تلاش ما بر این است که تا قبل از پایان سال این مرکز آزمایشگاهی راه اندازی شود.

تجهیز آزمایشگاه علوم شناختی به تجهیزات داخلی

مهدوی در خصوص تجهیز آزمایشگاه پستانداران خاطرنشان کرد: بخشی از تجهیزات مورد نیاز این آزمایشگاه از داخل تامین می شود و بخشی دیگر از خارج از کشور خریداری می شود.

دبیر تیم توسعه علوم و فناوری های شناختی تایید کرد: ترخیص این تجهیزات از گمرک از دیگر برنامه های راه اندازی این آزمایشگاه است و در صورت اجرای برنامه ها بر اساس برنامه ریزی ها، امیدواریم بتوانیم این آزمایشگاه را در سال جاری افتتاح کنیم. بهمن ماه امسال.

وی افزود: بیشتر تجهیزات این آزمایشگاه توسط شرکت های داخلی ساخته خواهد شد. یک شرکت قفس های پرورش حیوانات را تولید می کرد و دستگاه های TENS (تحریک الکتریکی سطحی اعصاب) و دستگاه های EEG (نوار مغز یا الکتروانسفالوگرافی) نیز توسط شرکت های محلی دیگر تولید شدند.

مهدوی افزود: اما چند تجهیزات منحصر به فرد وجود دارد که باید از خارج از کشور خریداری شود.

انتهای پیام/


منبع: https://www.isna.ir/news/1402102518125/%D8%A7%D9%81%D8%AA%D8%AA%D8%A7%D8%AD-%D8%A2%D8%B2%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%86%D8%AE%D8%B3%D8%AA%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%87%D9%85%D8%B3%D8%A7%DB%8C%DA%AF%DB%8C-%D9%BE%D8%A7%D8%B1%DA%A9-%D9%BE%D8%B1%D8%AF%DB%8C%D8%B3-%D9%88-%D8%A8%D8%A7-%D9%85%DB%8C%D8%B2%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B1%D9%88%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%A7%DB%8C%D9%87-%DA%AF%D8%B0